Όλους ν’ αγαπάς, αλλά και κανένα “μη αγαπάς”!

Το Πνεύμα δεν αγαπά, Ούτε πολλές συναναστροφές, Ούτε φιλίες! Όλα αυτά να τα αποφεύγεις.

Θέλεις να αγαπάς πολύ τους ανθρώπους; Αγάπησε πολύ τον Χριστό μας και θα δεις πόσο θα αγαπάς και τους ανθρώπους και ας μη τους βλέπεις.

Πάντοτε και τον κάθε άνθρωπο, ολίγον σε απόσταση να κρατάς. Ήλθε; Καλώς ήλθε! Δεν ήλθε; Καλώς δεν ήλθε. Δηλαδή να είσαι απαθής.

Σε κανέναν μη λες το μυστικό σου ή τι κάνεις.Με δυο τρία λόγια, Όταν σε ρωτούν να κόβεις, να τελειώνεις.

Μη δένεις τον νου σου με άνθρωπο. Μη λέγεις τους λογισμούς σου και το μυστικό σου εις κανέναν! Οι άνθρωποι μεταβολή παίρνουν.

Το μυστικό σου σε κανέναν! Διότι οι άνθρωποι μεταβάλλονται.

Μη θυμώνετε, θα σας ειρωνευτούν, θα υποφέρετε. Εσείς μη φοβάστε. Σας προσφέρουν δηλαδή πιπέρι, να δίνετε ζάχαρη. Εγώ πιπέρι δεν έχω να σκέπτεστε, ζάχαρη έχω, ζάχαρη δίδω.

Αυτό που λείπει σήμερα γενικά, είναι η γνώσις, η λογική, η ευσέβεια. Ο κόσμος σήμερα είναι ξετρελαμένος. Δεν γνωρίζει τι κάνει, δεν γνωρίζει τι θέλει! Σήμερα ένας φαίνεται καλός, αύριο πίπτει, χαλάει, δεν αναγνωρίζει και ο ίδιος τον εαυτό του. Δύσκολα όμως να βρεις άνθρωπο αμετάβλητων.

Άλλοι πάλι, παντού, αλλού τρέχουν για να βρουν χαρά και ηρεμία, μόνον στον Χριστό μας δεν τρέχουν.

Πάντως βέβαια, λέγουν οι πατέρες, μηδένα προ του τέλους απέλπιζε! Να παρακαλέσουμε τον Θεόν να μας λυπηθεί και να μας ελεήσει.

Επικοινωνίες κόψε! Σου φτάνουν τα δικά σου!

Οι άλλοι, ότι γράμματα ξέρουν, αυτά σου λένε. Τα δικά τους ζουν, τα δικά τους ξέρουν, αυτά σου λένε. Τα δικά σου δεν τα ζουν, δεν τα ξέρουν, δεν τα αγαπούν! Πως λοιπόν αφού δεν γνωρίζουν τη γλώσσα σου, θέλεις να σου μιλήσουν!

Μην υποδεικνύεις, διότι, διδασκαλία δίχως θέληση του άλλου, έχθρα είναι και γίνεται αμαρτία και σε κείνων που ακούει και δεν κάνει και εσύ στεναχωριέσαι και ταράζεσαι.

Στον άλλο να λέγεις τόσα, όσα νομίζεις ότι θα σηκώσει, όχι περισσότερα.

Να μη θυμώνετε. Να γλυκαίνετε με την ζάχαρη σας, δηλαδή με τον καλό σας λόγο τον άλλο.

Κάθε άνθρωπος έχει κάποιο χάρισμα. Βρες το χάρισμα του και επαίνεσε τον. Χρειάζεται και ο έπαινος (προς τόνωση) και η καλοσύνη και η αγάπη. Τότε ο άλλος και πολύ καλός να μην είναι, δια την τιμή, τον έπαινο, την αγάπη που του εκδηλώνουν ελέγχεται και γίνεται καλύτερος.

Αγάπησε την ησυχία και την σιωπή. Να αποφεύγεις κατά το δυνατόν τους ανθρώπους.

Όλους ν’ αγαπάς, αλλά και κανένα “μη αγαπάς”, δηλαδή με κανένα μη δένεται ο νους σου εκτός του Χριστού μας.

 

Γέροντας Ιερώνυμος της Αιγίνης

Πηγή: ΕΘΝΕΡΓΕΣΙΣ