Ιερός Ναός Παναγία Βλαχερνών Αμαρουσίου

Σχετικά με τον Ιερό Ναό

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας των Βλαχερνών βρίσκεται στην είσοδο του προαστίου του Αμαρουσίου, στην περιοχή Παράδεισος.

Η αρχιτεκτονική του Ναού είναι σταυροειδής μετά τρούλου και εξωτερικά είναι επενδυμένος με μαρμαρόπετρα, που του προσδίδει κύρος και αρχοντιά, όπως αρμόζει σε ένα βυζαντινό Ναό.

Κτίσθηκε με την μέριμνα της οικογένειας Μιμηκοπούλου, με πολύ μεράκι και προσοχή στη χρήση των κατάλληλων υλικών, πέτρα και μάρμαρο από την Πεντέλη και τα Ιωαννίνα.

Η κατασκευή του Ναού ξεκίνησε στα μέσα του 1950 σε ιδιόκτητο οικόπεδο της οικογενείας Κωνσταντίνου Μιμηκόπουλου και λέγεται ότι αφορμή υπήρξε ένα τάμα προς την Παναγία των Βλαχερνών, του ομώνυμου προαστίου της Κωνσταντινούπολης.

Δωρήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Αττικής από την Ταρσή, χήρα Κωνσταντίνου Μιμηκόπουλου το 1960 και στην αρχή αποτελούσε παρεκκλήσιο του απέναντι ευρισκομένου Ιερού Ναού Αγίου Θωμά.

Σήμερα αποτελεί μία από τις ενορίες που ανήκουν στην Γ' Αρχιερατική Περιφέρεια Αμαρουσίου της Ιεράς Μητρόπολης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού.

Ο Ιερός Ναός εορτάζει στις 2 Ιουλίου εις μνήμην της Καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Βλαχερνών Κωνσταντινούπολης.

Στον Ιερό Ναό φυλάσσεται γνήσιο αντίγραφο της εικόνας Παναγίας Πορταΐτισσας της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους.